Protestul „Cade una, cădem toate!”: reportaj video

Video și fotografii de Nicoleta Moise

Protest organizat de mai multe persoane și organizații feministe din România.
Text colectiv preluat din descrierea evenimentului.

Moartea uneia dintre noi e moartea siguranței tuturor femeilor.
Atunci când o femeie din această țară este bătută, jignită, hărțuită, ucisă – simțim toate.
Știm că ni se poate întâmpla oricând. Ni se întâmplă deja.
De fiecare dată când auzim despre astfel de cazuri simțim frică, neputință, furie, îngrijorare, revoltă.

Cât timp sa mai fim ignorate și minimizate?
Nu putem să acceptăm ca moartea noastră să fie folosită în mod instrumental: critica și reacția noastră nu trebuie să se rezume la stat disfuncțional, corupție sau haos instituțional.

Reacția trebuie să fie despre faptul că trăim într-o cultură care normalizează hărțuirea și violența asupra femeilor, iar societatea face mișto despre asta – în bancuri, în reclame, în melodii, în rânjetele complice ale tuturor.
Tragedia de la Caracal este despre minimalizarea violenței asupra femeilor în discursul public.
Despre normalizarea și banalizarea abuzului. Despre faptul că, în România anului 2019, dispariția unei fete de 15 ani nu impresionează polițiștii, convinși că fata a plecat „cu un hăndrălău”. Despre strigătul de ajutor al victimelor ignorate. Despre tăcerea instituțiilor statului. Despre rânjetul cinic al polițiștilor care stigmatizează corpuri fără apărare. Despre statul care-și abandonează victimele violenței. Despre statul care apără agresorii. Despre complicitatea națională la tăcerea ucigașă.

Tragedia de la Caracal este şi despre sexism și misoginie. Este despre înăbușirea strigătelor noastre de ajutor în fața violenței sexiste. Despre tortura și imperativul tăcerii, sub care atâtea femei trebuie să îndure violență.

Toate femeile din țara asta știm asta.
Și totuși nu se vorbește în acești termeni, nici în apelurile la ieșit în stradă, nici în platourile de televiziune, nici de către politicieni.
Haideți în stradă! Protestul nostru nu va fi tăcut. Furia noastră nu va fi tăcută. Ajunge!

 

Nicoleta Moise

(n. 1989, București) trăiește și lucrează în București ca artistă și cercetătoare. Practica ei combină adesea fotografia, video și performance. Lucrează în general cu intuiția, materiale de arhivă și cercetează reprezentarea corpului femei în diferite contexte socio-culturale.

Societate • Comunitate
Taguri: , , , , , , , , , ,
Meniu